RT Myriad - шаблон joomla Joomla

 

25 września 2022 r., godz. 12:00-16:00

zamek w Swobnicy
(zobacz Google Maps)

Kipiąca w kotłach kasza, skwierczące na blasze podpłomyki, aromaty wędzenia i korzennych przypraw… W niedzielę, 25 września zapraszamy do Swobnicy na wyjątkową wyprawę do przeszłości pomorskiej kuchni. Wszystko za sprawą średniowiecznych warsztatów kulinarnych.

W malowniczej scenerii Zamku Swobnica, występujący w strojach historycznych pasjonaci, edukatorzy oraz przedstawiciele kół gospodyń wiejskich odtworzą na oczach widzów dania, które tworzą tożsamość Ziemi Bańskiej. Na talerze trafią jęczmienne placuszki – prachleb znany na Pomorzu już w czasach słowiańskich, syta kasza rycerska doprawiona tajemniczą przyprawą niegdyś sprowadzaną z Francji, czy słynne Kluchy Bańskie. Uwędzimy też największy, pomorski skarb – ryby, zarówno z Bałtyku jak i licznych w okolicy akwenów słodkowodnych. Posiadającą długą historię dania przygotujemy w oparciu o kuchnię obozową rodem z XV w., całość uzupełnią prelekcje i pogadanki na temat historii kulinarnej Polski oraz Europy. Na miejscu będzie również okazja by przyjrzeć się profesjonalnym replikom zastawy oraz narzędzi kuchennych, które kilkaset lat temu trafiały na pomorskie stoły.

Wydarzenie zostało dofinansowane z Program Społecznik.

 

Dla wytrwałych: degustacja potraw i konkurs z nagrodami kulinarnymi.

 

W niedzielę, 25 września zapraszamy do Swobnicy!

 

    

 

Nasza strona korzysta ciasteczek dla Twojej wygody i zwiększenia funkcjonalności